center
Hozzáadás a Kedvencekhez


Szektor Újság


Elhanyagolt sportpolitika
A gombozó vezetők körében még nem alakult ki az a szokás, hogy odafigyelnének arra a közegre, amelyhez valójában tartoznak, vagyis a magyar sportélet eseményeire. Emiatt aztán saját szervezetüket sem képesek integrálni a sport világába. Persze sosem késő javítani rossz szokásainkon, kezdjük el most.

A 2008. évi nyári olimpiai játékok után a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségi ülésén értékelte a pekingi szereplést. A sportújságírók is megtárgyalták az eseményeket Tápiószentmártonban tartott értekezletükön, most pedig a Magyar Edzők Társasága tart csütörtökön és pénteken kongresszust, ahol a magyar sport aktuális kérdéseivel foglalkoznak az előadók. Ha MOB ülése nem is, de a különféle szervezetek gyűlései, kongresszusai nyilvánosak, oda bárki bemehet (még pogácsával, szendviccsel, vagy akár ebéddel is megkínálják), ahol rengeteg hasznos információval lehet mindenki gazdagabb, dolgozzon is akármelyik sportágban.

A Magyar Olimpiai Bizottság elnökségi ülésén egyhangúlag megszavazta és a közgyűlésnek elfogadásra javasolja a pekingi olimpiai szereplésről készült jelentést. Elöljáróban Schmitt Pál elnök elmondta, hogy Jacques Rogge levélben gratulált a magyar csapat eredményeihez, és a NOB elnöke külön kiemelte, hogy magyar sportolók tisztán, doppingmentesen készültek és versenyeztek. (Schmitt Pál bevezető tájékoztatója a MOB elnökségi ülésén itt olvasható)
A jelentésről szóló vitában elhangzott, hogy a célkitűzéstől elmaradt a magyar csapat, bár az olimpiai ciklusban elért eredmények, illetve a szakszövetségek várakozásai alapján reálisnak tűnt a hat elsőség. Végül öt sportág szerzett érmet, kilenc pedig pontot, a 170 sportolóból 74 lett pontszerző.

A sportigazgató, valamint a szakmai és tudományos bizottság értékelése szerint alapvetően négy tényező befolyásolta a vártnál gyengébb szereplést: a sportegyesületi rendszer folyamatos leépülése; az edzők és sportszakemberek nem kielégítő megbecsülése; az elégtelen anyagi támogatás, illetve annak nem megfelelő ütemezése; valamint a sporttudományos és sportegészségügyi háttér hiányosságai.


Hat sportág írta le, hogy a várakozáson alul szerepelt; az anyagi támogatással kapcsolatban 17 szövetség fejezte ki elégedetlenségét, a sportlétesítmények hiányára 12-en panaszkodtak. Az elnökség tagjai egyetértettek abban, hogy szégyenkezésre nincs ok, viszont a tanulságokat sokkal mélyrehatóbban szükséges elemezni a szakemberek bevonásával. Az elnökség a tisztújító közgyűlés előbbre hozása mellett döntött, melyre a tervek szerint január 10-én kerül sor.

Egy másik eseményre is sor került a közelmúltban. Gondolatébresztő beszélgetések, és jó hangulat jellemezte a Magyar Sportújságírók Szövetsége idei tápiószentmártoni országos értekezletét szeptember 22-24-én.

A keddi szakmai beszélgetések során nagy sikert aratott a háromszoros olimpiai ezüstérmes Cseh László és edzője, Turi György, akik őszintén beszéltek a doppingról, az emberi teljesítőképesség határáról és az új csodadresszről. Kangyal Balázs, az Év csapata versenyben az első három közé pályázó jégkorong-válogatott csapatkapitánya kitért a feljutási nehézségekre, majd az FTC birkózó következtek. A pekingi második Fodor Zoltán és negyedik Bácsi Sándor az FTC szakosztályát vezető Sike Andrással beszélt többek között az érthetetlen szabályokról és a szakosztály nehéz helyzetéről.

A délutáni programban Molnár Zoltán elemezte a gyenge pekingi szereplés okait, majd Aján Tamás, mint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja az olimpia jövőjéről ejtett szót. Az ezúttal Tápión rendezett Sportfogadó vendége Gyenesei István és ifj. Török Ottó volt. A sportért is felelős önkormányzati miniszter elmondta, hogy szeretné jövőre megőrizni a sport idei támogatásának mértékét, s tárgyal a Sportkórház ügyének megoldásáról. A sportszakállamtitkár a létesítményhelyzetről, valamint az utánpótlás-nevelés terveiről beszélt. Szerdán délelőtt szokás szerint a foci volt, a téma, a Ferencváros helyzete és a klub jövője.

PEKING UTÁN A MAGYAR SPORT JÖVŐJE – SZAKTUDÁS ÉS NEVELÉS címmel olvashatjuk a Magyar Edzők Társasága meghívóját a III. ORSZÁGOS EDZŐI KONGRESSZUS eseményeire. Helyszíne a Magyar Sport Háza, 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. Időpontja 2008. október 9-10.

A szervezők szerint a kongresszus célja, hogy az edzői, sportoktatói szakma eredményes képviselete
érdekében át kell tekinteni a szakterület helyzetét és jövőbeni feladatait. A Pekingi Olimpiai Játékok és a magyar csapat szereplése jelentős mértékben felfokozták a sportszakma és a közvélemény érdeklődését sportéletünk sokrétű problémái iránt. Ebben a helyzetben a Magyar Edzők Társasága kötelességének tartja, hogy kiemelt
figyelmet szenteljen és fórumot teremtsen a helyzetelemzésnek, a tanulságok levonásának – mind a versenysportban, mind a hazai sportkultúra egészében.

Program

2008. október 9. csütörtök

09.00 – 10.00 Regisztráció
A Pekingi Olimpia és Paralimpia értékelése
Üléselnökök: dr. Kamuti Jenő MOB főtitkár, dr. Tihanyi József TF dékán
10.00 Ormai László: Megnyitó
10.20 Gyenesei István: „Peking” tanulságai
10.50 Molnár Zoltán: A Pekingi Olimpia és a magyar csapat szereplése
11.30 Gömöri Zsolt: Beszámoló a Paralimpiai Játékokról
11.50 Frenkl Róbert: A tudomány nézőpontjából
12.10 Tállay András: Sportorvosi tapasztalatok
12.30 Kérdések, hozzászólások

13.00 Büfé szünet

Üléselnökök: Kovács Tamás MOB sportigazgató, dr. Tamás István MET főtitkár
13.30 Sportági tanulságok és feladatok
Felkért sportágvezetők, szakvezetők beszámolói, értékelései (maximum 10 percben!) az alábbi sportágakban: atlétika, birkózás, cselgáncs, kajak-kenu, kézilabda, öttusa, torna, úszás, vívás, kerekesszékes vívás, vízilabda. Kérjük az olimpiai játékokon szerepelt további sportágak szakvezetőinek értékeléseit is, maximum 5 percben.
16.00 Kérdések, hozzászólások

2008. október 10. péntek

09.00 – 10.00 Regisztráció
Előretekintés – sportkultúránk kilátásai
Üléselnökök: dr. Kamuti Jenő MOB főtitkár, Köpf Károly MVLSZ főtitkár
10.00 Schmitt Pál: Sportkultúra az Európai Unióban
10.30 Tihanyi József: Felelősségünk a sportszakember képzésben
10.50 Gombocz János: A nevelés mint meghatározó társadalmi érték
11.10 Szabó Tamás: Az utánpótlás-nevelés távlatai Magyarországon
11.30 Kérdések, hozzászólások

11.50 Kávészünet

Üléselnökök: Kiss László MET alelnök, dr. Szabó Tamás NUSI igazgató
12.10 Baráth Etele: A sportszövetségek szerepe
12.30 Berkes István: A sportegészségügy feladatai Peking után
12.50 Kovács Tamás: Az edzői szakma megbecsülése
13.10 Sárközy Tamás: A Nemzeti Sporttanács a magyar sport rendszerében
13.30 Kérdések, hozzászólások
14.00 A kongresszus zárása (Büfé)

Kiegészítő program: a kongresszus teljes ideje alatt termékbemutató, folyóirat- és könyvvásár!A részvétel térítésmentes! Minden érdeklődőt szívesen látnak a kongresszus szervezői és rendezői

Mindenkinek csak ajánlani tudjuk a részvételt.


2008.10.07.előző hírek:következő hírek:

Még egyszer az NB I-ről
Hírek mindenhonnan
Új edzőterem
Becsengettek
Ismét Baranyába került a csapattrófea!

A komlói sikerek nyomában
Gondolatok
Országos Egyéni Bajnokság a hétvégén
Nyolcadszor Szendrey!
Látványos meccsek bajnokságaMinden jog fenntartva: ...::: gombfoci.hu :::... | Design: PuSzaFi
A Magyar Szektorlabda Szövetség támogatója a Nemzeti Együttműködési Alap