center
Hozzáadás a Kedvencekhez


Szektor Újság


Még egyszer az NB I-ről
A múlt héten befejeződtek a NB I. Csapatbajnokság küzdelmei, ahol a korábbi magas színvonalú játékot – ha lehet – még magasabb színvonal jellemezte.

Kezdjük az értékelést a tabellával!

1. DÖKE Komló 37 pont
2. Hírös ALSE Kecskemét 37 pont
3. Happy Pack Váci Szektor SE 35 pont
4. MTK Erzsébetváros 28 pont
5. Mundial ’93 FC SE 22 pont
6. EMKF Szegedi ALC 21 pont
7. Józsefvárosi SZE 13 pont
8. Testvériség SE 13 pont
9. Palotai-Csokonai 3 pont
10. Győri ALC törölve

Tehát a komlóiak két év kihagyás után ismét a táblázat élén zárták a bajnokságot. Ezzel nagy bravúrt vittek véghez, mivel a szakemberek szerint több csapat is erősebb játékosállománnyal rendelkezett. De hát nem minden a csapatot alkotó játékosok tudása, azokat csapattá is kell formálni, továbbá fent is kell tudni tartani a csapategységet. Talán e téren múlta fölül ellenfeleit a Komló.

A kecskemétiek önmagukhoz képest gyenge tavaszi szereplés után az ősszel alaposan belehúztak, de nem volt szerencséjük. Egy hajszállal, a Komlóval szembeni egymás elleni eredménnyel csúsztak le a trónról.

A váciak érdekes játékot játszanak. A mérkőzések közben közönségcsalogató játékkal nyernek sorozatban, majd valami megmagyarázhatatlan okból beleszaladnak váratlan vereségekbe, pontvesztésekbe, s az élmezőny máris elszaladt mellettük. Sebaj – mondják – és rendre megnyerik a Bajnokok Ligáját. Az idén immár negyedik alkalommal teték mindezt, s ha Magyarországon nem is, de Európában biztosan a legjobb klubcsapatnak számítanak.

Az MTK újonc létére sokáig még az első helyért is versenyben volt, köszönhetően szenzációs őszi kezdésének. Azonban a csapat hiába verte meg az idei és a tavalyi bajnokot, hiába ikszelt a BL győztessel, a mezőny egyik leggyengébb csapata állította meg őket. Az érthetetlen bakit a játékosok szerint a változó minőségű hintőpornak köszönhetik, amely az egyik pályán jó játékot tett lehetővé, míg más pályákon irreálissá tette a felület csúszását, szerencsejátékká változtatva a mérkőzést. Persze legkönnyebb a kudarcot külső okokra fogni, de az kétségtelen, hogy az MTK-s játékosok játéka igen érzékeny a kiszámítható körülményekre.

Az ötödik helyre befutott Mundial nagyot hajrázott a végén, de bravúrjaikkal sem tudták megközelíteni a dobogót köszönhetően nagyon szerény tavaszi kezdésüknek. Persze az is lehet, hogy az új igazolásokkal mostanra érett össze a csapat.

A legnagyobb negatív szenzáció a tavalyi, illetve a tavalyelőtti bajnok szegediek nevéhez fűződik. Az kétségtelen, hogy sem a tavaszi idényben, sem pedig ősszel nem tudtak legerősebb összeállításukban felállni. Azonban ettől még így is jóval több volt ebben a csapatban a hatodik helynél. Viszont valószínűleg az is igaz, hogy a viszonylag rövid Nemzeti Bajnokság mellett más csapatokhoz hasonlóan jóval gyakrabban kellett volna megjelenniük a felkészülést szolgáló egyéb versenyeken. Hisz mire belelendültek volna a játékba, máris elveszítették a címvédésük esélyét. Vezetőjük sem tudott talán elég figyelmet szentelni a csapatra, ezért ebben a vonatkozásban is változásokat sürget a tagság.

A Józsefváros csapata nem tudott beleszólni a nagyok küzdelmébe, de kiesési gondjai sem voltak. Nem vágtak neki a bajnokságnak vérmes reményekkel, de nem is égtek le teljesítményükkel, hiszen a világ legerősebb bajnokságában is képesek voltak számos esetben jó meccseket vívni a sztárjátékosokkal teletűzdelt ellenfeleikkel.

A Testvériség is a negatív meglepetések közé tartozik. Rájuk is igaz a szegediek játékon és formán kívülisége. Nem tudni miért, de a tesiseket sem nagyon lehetett látni évközben a felkészülési versenyeken. Az pedig egyenesen szakmai baklövés volt, hogy elengedték (a rossznyelvek szerint elüldözték) a rutinos, idősebb sztárjátékosakiat. Nélkülük nem csupán meggyengültek, de egyben ellenfeleiket is alaposan megerősítették. A fiatal klubvezetés pedig még nem volt képes a megváltozott összetételű csapat olyan profi összefogására, fanatizálására, mint elődjük tette évtizedeken keresztül.

A Palotai-Csokonai, mint a Testvériség kistestvére, utánpótláscsapata egyedül a saját nagycsapatát, a Tesit volt képes legyőzni, amivel nagyon kilógott az NB I-ből. Tagjai becsületesen hajtottak, szimpatikusan versenyeztek, de a magyar NB I-ben látható világszínvonal még túl sok volt nekik. Ettől függetlenül bizonyosan jót tett fejlődésüknek ilyen sok jó játékossal játszani, hisz lehetőségük nyílt tanulni tőlük.

A győrieket törölte a szövetség, miután megsértették a versenykiírást. Ettől függetlenül nagy valószínűséggel kiestek volna, olyan nagy hátránnyal álltak a kilencedik, vagyis kieső helyen. Kudarcukat elsősorban annak köszönhetik, hogy az évekkel ezelőtt szövetségi segítséggel történt megalakulásuk után egyáltalán nem foglalkoztak az akkor még nagyszámú tehetséges kezdővel, csupán a két éljátékosuk felkészülésével törődtek, bár azt sem vitték túlzásba. Hiába nőtt fel melléjük játékban maga a klubvezető, folyamatosan hiányzott egy jó negyedik ember. Az átmeneti kölcsönjátékosok igazolgatása ideig-óráig elodázta a kiesést, de törvényszerű volt, hogy az utánpótlás nevelés mellőzése, a tudatos klubvezetés hiánya előbb-utóbb megbosszulja magát. Ez a pillanat most jött el. A baj most még nagyobb, mint sima kiesés esetén volna, ugyanis a kizárás miatt a csapat nem a másod, hanem a harmadosztálya száműzettetett. Ott pedig aligha fog játszani két kiválóságuk. Könnyen lehet, hogy inkább eligazolnak valahová, mint égessék magukat a kezdők között. Azt azonban senki sem szeretné, ha mindezek miatt megszűnne a klub, és a játék a kisalföldi megyeszékhelyen. Pont most, amikor Sopronban és Kapuváron is éledezik a játék.

A klubok a bajnokság végeztével kíváncsian várják a szövetség átszervezési terveinek megvalósulását, különösen a másodosztály kettéválasztásával létrejövő harmadosztály tekintetében. A jövőévi versenynaptár elkészültével ezek is hamarosan napvilágot fognak látni.


2008.10.06.előző hírek:következő hírek:

Hírek mindenhonnan
Új edzőterem
Becsengettek
Ismét Baranyába került a csapattrófea!
Tegnap folytatódtak a tárgyalások

Elhanyagolt sportpolitika
A komlói sikerek nyomában
Gondolatok
Országos Egyéni Bajnokság a hétvégén
Nyolcadszor Szendrey!Minden jog fenntartva: ...::: gombfoci.hu :::... | Design: PuSzaFi
A Magyar Szektorlabda Szövetség támogatója a Nemzeti Együttműködési Alap