center
Hozzáadás a Kedvencekhez


Régi hírek, meg nem írt történetek


Egy vak jobban lát egy látónál?


Monostori Csaba nagy önbizalommal készült első bajnoksága első mérkőzésére. Aztán a végén 8-0-ás vereséggel hagyta el a pályát!

Hogy mikor és hol történt mindez? Hát 1974-ben, Budapesten, a Vakok Általános Iskolájában. Akkoriban költöztették át a gyengénlátókat a vakok Ajtósi Dűrer soron lévő általános iskolájába, köztük Csabát is. Ekkor tudta meg, hogy ott rendszeres gombfoci bajnokságok vannak, amire nagy örömmel és még nagyobb mellénnyel jelentkezett. Hozzá hasonlóan a többi gyengénlátónak sem volt sok öröme a játékban, mert a vakok bucira verték őket.

A vakok módszere az volt, hogy végig tapogatták a pálya felületét, és megjegyezték a saját, illetve az ellenfelük játékosainak pozícióját. Szinte hihetetlen, hogy csupán emlékezetükre támaszkodva célozták meg ellenfelük kapuját, de azt bámulatos pontossággal találták el. S ha valaki azt hiszi, hogy egy ilyen mérkőzés nagyon vontatottan zajlott, az téved. A „szemrevételezés” igen gyorsan lezajlott és természetesen minden lépés előtt megismétlődött. Csaba elmondása szerint, amíg odajárt az iskolába, csupán az utolsó évben nyert látó a vakok között.

Legyen ez intő lecke azok számára, akik lenézik a fogyatékkal élőket. Mint a példa is mutatja, sokszor különbek ép társaiknál. E történetből, pedig az derült ki, hogy néha egy vak jobban lát egy látónál!

2005.01.29.előző hírek:következő hírek:

Ausztrál vendég
MTV 1 május 4-én reggel 9 órakor
Ha pénzt akarsz, pályázz!
Játékszabály változtatási javaslat az ISBF előtt
Hogy a világ el ne rohanjon mellettünk...Minden jog fenntartva: ...::: gombfoci.hu :::... | Design: PuSzaFi
A Magyar Szektorlabda Szövetség támogatója a Nemzeti Együttműködési Alap