center
Hozzáadás a Kedvencekhez


Szektor Újság


Aranyeső Yuccában - Horváth Imre EB beharangózója
Emlékeznek még a fenti című filmben látott csodára? Nos, ez hamarosan megismétlődhet, ha nem is Yuccában, de Lakitelken, a Népfőiskola Kölcsey termében mindenképpen. Ugyanis itt kerül sor a VIII. Szektorlabda Európa-bajnokság küzdelmeire csapatban, egyéniben és párosban, s az időjárás előrejelzés szerint garantált, hogy 2017. október 21. és 23. között Lakitelken eső lesz, méghozzá aranyeső, ha nem felhőszakadás.

Az ünnepélyes megnyitóra 21-én, szombaton 09 órától kerül sor, aztán 10 órától beindul a nagyüzem, ami aznap 18 óráig tart majd. Vasárnap, vagyis 22-én hasonló lesz a játék időtartama, míg 23-án, hétfőn az elődöntőkre és a döntőkre kerül majd sor. A résztvevők elsősorban a Kárpát medence országaiból kerülnek majd ki, de érkeznek ennél távolabbi helyekről, még Norvégiából is.

Rossz hír a katalán csapat visszalépése, akik eredetileg katalán zászló alatt szerettek volna játszani, de az ismert körülmények miatt visszamondták szereplésüket. Itt lesznek viszont a lengyelek, akik az első Európa-bajnokságukon vesznek részt.
Egybehangzó vélemények szerint soha nem látott, hatalmas küzdelmeknek lehetnek szemtanúi az odalátogatók. Bár a várakozások szerint valóban magyar fölény prognosztizálható, de ez nem lesz sétamenet. Az Európa-bajnoki cím védője ugyan a magyar válogatott, és egyéniben, illetve párosban is magyar versenyző nyerte legutóbb az Európa-bajnokságot, amelyet most hazai pályán lehet megismételni, ez azonban nem jelenti azt, hogy előre lefutott minden kategória, mivel a román és a szerb mezőny legjobbjai mind a világ legerősebbjének kikiáltott magyar bajnokságban játszanak, ezdődnek, ahol rövid idő alatt is rengeteget fejlődtek, és alaposan kiismerték válogatottbeli ellenfeleiket, vagyis legjobbjainkat.

Mindenesetre a magyar szakvezetés nem fél a kudarctól (vagyis a második helytől), mivel itt Bud Spencer helyett más hősök felbukkanása várható, például Fülöp Elemér, Szendrei Tibor, vagy Szili Balázs személyében, akik hétről hétre bombaformában játszanak. Fülöp vezeti jelenleg a világranglistát is, míg Szendrei 8 világbajnoki aranyérmével a világ legeredményesebb játékosa. Nem véletlenül kapta meg 2000-ben az Évszázad játékosa címet!

Azonban, most lassuljunk le egy pillanatra, mert miközben mi szektorlabdáról írunk, a képen viszont egy gombfocista látszik. Ezért aztán könnyen összezavarodhatunk, mint az a rendőr, akinek az általa megállított teherautó söfőrje állította, hogy dzsemet szállít, ezzel szemben az irataiban jam volt olvasható, míg a rakományának ellenőrzésekor viszont a rend őre lekvárt látott. Szóval, a szektorlabda nem más, mint a gombfoci játék szellemi-ügyességi sport változata. A gombfociról pedig tudnunk kell, hogy az egy magyar eredetű népi játék, amely az 1910-es évek tájékán alakult ki az akkori Magyarország területén, a futball hazai megjelenése után nem sokkal. Hódolói száz és száz baráti társaságba tömörültek, akik aztán tudomást szerezve egymásról, spontán versengésbe fogtak. Így alakult ki az 50-es évek végére a versenyszerű gombfocizás, amely 1990-ben vált hivatalos sportággá. Előbb asztali-labdarúgás, majd szektorlabda néven.

Hogy miért lett a gombfoci szektorlabda? A gombfoci, valamikor az Aranycsapat idején talán a foci után a második legnépszerűbb játék volt, de ennek az országos méretű informális közösségnek sportszövetséggé válásakor illett valami komoly nevet felvennie. Ez volt az asztali-labdarúgás. Igen ám, csak hogy létezik még további két futball-utánzó játék (a csocsó és a subbuteo), amely szintén képes volt sportággá szerveződni, s akik szintén nemzetközi versenyrendszerrel rendelkeznek, viszont nemzetközi szövetségeik nevének magyar fordítása ugyancsak az asztali-labdarúgás szó volt. Ezért hát a magyar gombfocinak illett kitérni a névazonosság, illetve az összetéveszthetőség elől és más nevet választani. Így lett az asztali-labdarúgásból szektorlabda, amely egyszerre hagyományőrzés (a ma ismert legrégebbi gombfoci klub neve Szektor Klub, ahol már a 20-as években is játszottak), továbbá utalás a sportágra legjellemzőbb játékszabályra, a szektor szabályra, ami a passzolást teszi lehetővé a játék során (lásd: https://www.youtube.com/watch?v=jyDI1iRol6k ).

Visszatérve a 63. évében járó Szendrei Tiborra, aki 2012-ben a nyolcadik VB aranyát nyerte Rio de Janeiro-ban, aki még ma is minden versenyen az aranyéremre legesélyesebbek közé tartozik, az ő példáját látva el kellene gondolkodnunk azon, hogy az életkor kitolódásával, és a szabadidő idősebb kori megnövekedésével más, például ügyességi sportágak is a média, illetve a nemzetközi sportvezetők figyelmének előterébe kerülhetnének, amelyeket akár 50 év felett is magas szinten lehet űzni. Hamarosan eljön az idő, amikor átértékelődnek az olimpia műsorára kerülés szempontjai, s akkor a magyar szektorlabda csapat tovább tudná öregbíteni olimpiai szereplésünk sikersorozatát! Ehhez azonban most kellene felébrednünk! A sportág nézhetősége pedig a technika segítségével megoldható. Annyi kellene csupán, hogy kialakítsuk a megfelelő technikai feltételeket, továbbá, hogy riportereink felkészüljenek egy szektorlabda mérkőzés közvetítésére.

A magyar szektorlabda válogatott csapat összeállítása:
Fülöp Elemér, Szatmári Tamás, Szili Balázs, Lukács Viktor, Bottyán Zoltán.

Horváth Imre


2017.11.02.előző hírek:következő hírek:

Farkas Gábor életműdíjas lett - Horváth Imre tudósítása
Új gombfoci a piacon - Horváth Imre interjúja
Újra beindultak az MTK edzései! - Horváth Imre invitálója
Jöttünk, láttunk és mindenki győzött! - Horváth Imre visszaemlékezése
Talán a valaha volt legnagyobb megbecsülésünk... - Horváth Imre büszkélkedése

Véget ért az EB - Horváth Imre tudósítása az NSO-n
AZ ÉN HŐSEIM - Horváth Imre beszámolója a VIII. Szektorlabda EB-ről
Pénz, erkölcs, hit - Horváth Imre írása
A honlap-frissítés felelőssége - Horváth Imre tájékoztatása
Pákai megvédte egyéni bajnoki címét! - Horváth Imre tudósításaMinden jog fenntartva: ...::: gombfoci.hu :::... | Design: PuSzaFi
A Magyar Szektorlabda Szövetség támogatója a Nemzeti Együttműködési Alap