center
Hozzáadás a Kedvencekhez


Szektor Újság


Bravó Jani! - Horváth Imre tudósítása
Benkő János vezetésével a vasi gombfocisták igazán kitettek magukért a hétvégén, szombaton, a Táplánszentkereszti Általános Iskola kulturált tornatermében megrendezett VGE Open elnevezésű Tízek kvalifikációs, minősítő egyéni versenyükkel.

Szombathelyen valaha aktív gombfoci élet zajlott a Benyák család irányítása mellett, melynek szellemiségét most Benkő János élesztette újjá. Benyák Andrásnál még megállnék egy pillanatra. Ugyanis András vagy jó 20 évvel ezelőtt alapította meg Szombathely első gombfoci klubját Claudia, majd Karakter néven. Jó kezű címfestőként kiváló pályákat készített, amelyeken nagy létszámú versenyeket bonyolított le. Egy ilyenen nekem is szerencsém volt részt venni. András híres sportzászló gyűjtő hírében is állt, Fradi szeretete pedig oly nagy volt, hogy fiát Albert névre keresztelte, akinek keresztelőjén maga Albert Flórán is megjelent keresztapa minőségben. Számomra ezért volt nagy öröm viszontlátni ezen a versenyen Andrást, hiszen eredetileg ő indította el a folyamatot Albert fia társaságában, aki immár édesapját megelőzve a ranglistára is felkerült.

Visszatérve napjainkba, Benkő Jani mosolygós alakja hamar népszerűvé vált a gombozó társadalomban, aki nem elégedett meg azzal, hogy kezdőként szépen fejlődik, hanem összefogta a szombathelyi gombfocistákat, és hivatalos egyesületet alakított számukra, akik nem csupán szorgalmas versenyre járóknak bizonyultak, hanem fiatal klub létükre arra „vetemedtek”, hogy versenyt is rendeznek. Mégpedig nem is akármilyent!

Már a helyszín kiválasztása is telitalálat. A szektorlabda versenyzők számára főnyeremény egy olyan helyszín, ahol szép környezetben, nyugodt körülmények között lehet játszani, magas a beltéri magasság, jár a teremben a levegő, biztosítva ezzel a pályák csúszását, továbbá egyforma minőségű, jól csúszó pályákon lehet játszani. Márpedig Jani ilyen helyszínt talált a gombozók örömére, amely megalapozta a verseny jó hangulatát.

Az pedig csak fokozta a versenyzők jó közérzetét, hogy zökkenőmentesen haladt a verseny, áttekinthető volt a lebonyolítás, és a pihenőkben messzire sem kellett menni, ha étkezni akartak a résztvevők, mivel hihetetlenül finom, ingyenes hidegtálak várták az előtérben a koncentrálástól megéhezett mezőnyt.

Mindezen kiváló körülmények azt eredményezték, hogy a verseny végig igen jó hangulatban zajlott, a legkisebb reklamáció, vita nélkül. Akik pedig ott voltak, a legkellemesebb emlékeik között fogják tárolni ezt az eseményt.

Pedig a verseny nehezen rázódott össze, mivel a lustácska versenyzők csak az utolsó pillanatban neveztek, a szívbajt hozva ezzel a rendezőkre, akinek sok munkájuk volt az előkészületekkel, s úgy tűnt, hogy hiába, mert Szombathely túl messze van egyeseknek. Aztán Pákai Gyuri berágott, és a Facebook-on jelezte, hogy ő bizony hajlandó 700 km-t vezetni Marosvásárhelyről, mert ezek a vasiak megérdemlik, hogy minél többen megtiszteljék őket megjelenésükkel. Erre aztán pillanatok alatt egy jó kis mezőny gyűlt össze. Nem nagy létszámú, de erős mezőny, ahol a világ három legjobb játékosa közül kettő is megjelent, s akik végül a döntőt játszották.

De még mielőtt a verseny részleteiről tennék említést, volt egy nagyszerű esemény is a játék előtt. Mégpedig a megnyitó. Ez az aktus ugyan elmaradt a rio-i megnyitó pompázatosságától, de számunkra mégis nagy jelentőséggel bírt. Itt most nem Benkő Jani üdvözlő szavaira gondolnék, ami az ilyenkor szokásosnak mondható, hanem arra, hogy szót kért Dr. Gráfik Imre néprajzkutató, a Néprajzi Múzeum volt főosztályvezetője, a Szombathelyi Savaria Múzeum nyugalmazott igazgatója, Pulinszky Ferenc-díjas etnográfus, muzeológus, a néprajztudományok kandidátusa, a Kiss Áron Magyar Játék Társaság tagja, szombathelyi és balatonalmádi gombfoci körök alapítója, a gombfoci hungarikummá nyilvánításának nagy segítője, hogy szintén üdvözöljön bennünket. Ez a kiváló tudósember, akinek az imént csupán a címei kb. egyharmadát sikerült felsorolni, igencsak „rovott gombfocis múlttal rendelkezik. Ugyanis Imre bácsi - jómagam segítségével - azt a merényletet követte el, hogy a Néprajzi Múzeumban gombfoci-történeti kiállítást szervezett, mégpedig a világtörténelemben első alkalommal! A kiállítás kb. egy hónapig tartott nyitva, melynek megnyitóján elképedve láttam azt a hatalmas tömeget betódulni a nem kicsi kiállító folyosóra, akik mind a gombfoci történetére voltak kíváncsiak. Mindezt pedig megfejeltük egy versennyel, amit a néprajzi Múzeum káprázatosan szép aulájában rendeztünk, szerintem a valaha volt legszebb környezetben, ahol gombfoci előfordulhatott. S aki esetleg nem tudná, a Fábry show-ba történt meghívásunk is azért jöhetett létre, mert a Fábry maga is látta a kiállítást, ami megragadta a fantáziáját.

Imre bácsi nem elégszik meg eddigi eredményeivel, és az elmúlt években nemzetközi játékkiállításokra igyekszik begyömöszölni a gombfocit, s a szektorlabdát. A Berlin melletti Potsdamban évről-évre rendezendő játékfesztiválokon már több alkalommal is hallani lehetett német nyelvű előadását, amellyel sikert aratott. A németországi megjelenésünket legutóbb a szigetszentmiklósi gombfocisták biztosították Szegedi Andrásék kivitelezésében.

Aztán a megnyitót jó kis játék követte. Végül is a versenyt Fülöp Elemér nyerte szoros küzdelemben a már említett - egyébként Európa-, és világbajnok - Pákai György előtt, megelőzve a párosban és csapatban is világbajnok bronzérmes Lukács Viktort, az aktuális egyéni világbajnok Koczor Jánost, a szintén többszörös Európa-, és világbajnok Horváth Imrét, aki súlyos betegségéből felépülve kezdi visszanyerni régi formáját, továbbá az idén szenzációs formában játszó kolozsvári származású Debreczy Istvánt, aki már ifjúsági versenyzőként is csillogtatta tehetségét, valamint Vágó Lászlót, a volt válogatott játékost, a mezőny legöregebb tagját, a maga 72 évével. További eredmények és fotók a Vasi Gombfoci Egyesület Facebook oldalán találhatók.

S most, ahogy végigolvastam a legjobb 8 versenyzőről írt pozitívumokat, rájöttem, hogy pont a győztesről nem írtam semmi felsőfokú jelzőt. Ezt a hibámat korrigálva, maradjunk abban, hogy Fülcsi nem követett el egyebet, mint hogy végigverte ezt a nagyszerű mezőnyt.

Köszönjük a vasi gombozóknak ezt a nagyszerű versenyt!


2016.08.28.előző hírek:következő hírek:

Egy kis szabálytanfolyam játékvezetőknek 2. - összeállította Horváth Imre
Újraéled az MTK - írta Horváth Imre
Egy kis szabálytanfolyam játékvezetőknek - összeállította Horváth Imre
Göd + - megtudta Horváth Imre
Gombfoci a Duna Televízióban - Horváth Imre jelentése

A Tízek pontverseny jelenlegi állása - összeadta Horváth Imre
Az M2-n élő adásban - helyszíni tudósítónk Horváth Imre
Barcelonában gombfociztunk! - Horváth Imre tudósítása
Halottaink még köztünk járnak! - Horváth Imre Halottak napi gondolatai
Mi történt mostanában - Horváth Imre híreiMinden jog fenntartva: ...::: gombfoci.hu :::... | Design: PuSzaFi
A Magyar Szektorlabda Szövetség támogatója a Nemzeti Együttműködési Alap